IMG_0675rev

IMG_0728rev

IMG_0676rev

IMG_4382rev

DSC_0039rev

IMG_9326rev

DSC_0063rev

DSC_0285rev

IMG_2476rev

IMG_4782rev

IMG_5094rev

IMG_5709rev

IMG_2712.rev

DSC_0104.rev

IMG_2307.rev

IMG_7206.rev

IMG_0149rev

Before

This underutilized side yard was narrow and sloping.

After

The water from a meandering stream spills into a pond which wraps around a cantilevered deck to create the ultimate water feature.

Before

Converting this four family rental into a single family home requires major renovations both inside and out.

After

Sweeping gardens, terraced retaining walls and a wraparound porch bring this grand dame into scale with its surroundings.

Before

Crumbling walls were repaired but remained an eyesore.

After

Garden islands minimize the wall’s dominance while creating lawn nooks ideal for seating.

Before

New garage needed to relate to both the house and adjoining property.

After

Circular brickwork and curved stone retaining walls create a multifunctional space as well as a dynamic asthetic.

Before

This newly renovated home needed guest parking with access to the front door.

After

A peastone parking area was established by building a retaining wall with steps and arbor, inviting guests to the main entry.

Before

After renovation, this expanded Cape was left with a steeply sloping driveway and no access to the front door.

After

A series of retaining walls allows for a gentle driveway to wrap around the side of this home. Tiered plantings surround a walkway leading to a new deck and the main entry.

Before

Cars parking in front of this center entrance colonial felt as if they were in the front yard.

After

Separated by gardens and hedges, cars are now screened from view. Lush intimate gardens wraps around house to side terrace and harbor views.

Before

New construction on Marblehead Harbor left this seaside lot in need of love.

After

A large bluestone patio extending from the house leads to the large play lawn. Beyond, a small cocktail terrace is perched over the seawall and surrounded by seaside native plants. The new pier and dock are accessible by large stone flagging and seaside vegetation.

Before

Parallel walkways to side by side doors were confusing to guests.

After

Stepping stone paths extend from patio area to create a hierarchy between main entry and mudroom door.

Before

The back lawn and beds seem empty and not well connected to either the house or each other.

After

Simple peastone paths and circular beds define smaller spaces within the larger yard.

Before

This steep slope leading to the water’s edge was difficult to traverse.

After

Three sets of field stone steps are surrounded by plants and separated by grass landings. Climbing the hill is now a pleasure.

Before

Set below the grade of the street, this house needed an inviting entrance that did not feel like walking into a pit.

After

The new entry courtyard takes advantage of the surrounding higher grade by housing a waterfall and koi pond. The sunken patio has great privacy and is ideal for outdoor dining.

Before

This house, perched high above the yard, needed a connection to land without a big retaining wall expense.

After

Large boulders from the site were used as rip rap while large flat stones were used to create steps. The soil pockets were heavily planted with slope stabilizing plant material to create a natural looking embankment.

Before

This entry was uncomfortably hot and exposed in full sun.

After

The charming new porch provides shade while overlooking a lush garden full of sun-loving perennials and ground covers. Five varieties of thyme grow among the stepping stones.

Before

Ever have one side of your house you never want to go to? This narrow strip was overtaken by a privet hedge and too shady for grass.

After

A meandering peastone path now connects front driveway to backyard patio and play space.

Before

A new addition with French doors required an exterior alteration.

After

An upper patio was created matching existing field stone. Granite steps were turned and set to coordinate with new, upper set.

Before

This client wanted to lighten the look of his front steps and create a dynamic entry.

After

Water now flows below a granite bridge and will wend its way to a waterfall and fish pond. Lush gardens frame the water feature from above.

Before

Proposed pool was exposed to intrusive views from 3 surrounding homes.

After

Lush plantings and container gardens add warmth and intimacy to this pool, space and outdoor eating area.

Before

This fenced in flagstone patio housed a large garbage shed and blocked views to the ocean beyond. Intrusive views from the neighbor’s porch felt disturbing.

After

The new kitchen courtyard has herbs and veggies growing in pots on the sunny deck. Italian Tufo stone creates a patio surface, fountain and retaining wall. Bamboo growing 40’ tall provides privacy while remaining contained in a raised bed.

Before

This home towered over the backyard while offering little charm.

After

A new deck and steps now lead to a pond side patio and woodland garden.

Before

This underutilized side yard was narrow and sloping.

After

The water from a meandering stream spills into a pond which wraps around a cantilevered deck to create the ultimate water feature.

Before

Barren sandy soil seemed unable to support plant life in this windswept environment.

After

Hydrangeas thrive and are happiest in this seaside environment.

Before

After

Before

The front of this newly constructed home needed front yard definition.

After

A circular, pea stone drive connects to the garage while providing room for lawns, gardens and walkways.

Before

This client was looking for a connection between their family room and a sunny outdoor corner of their yard.

After

The addition of French doors and steps now lead to an outdoor living room and kitchen set on a bluestone patio.

Before

Awkward grades and an unexciting patio prevented this family from entertaining outdoors.

Aftere

Set above a fieldstone wall, the new dining area overlooks a shade garden adjacent to the larger lawn and play space.

The mature hemlock canopy inhibited optimal use of the space below.

After

Shade loving perennials and shrubs border a fieldstone path, creating an enchanting passage.

1 Waldron Street | Marblehead MA 01945 1030 Chapman Lane | Petaluma CA 94952 | 978.239.3369

© 2015 For Seasons Ecological Landscape Design. All rights reserved.

  • Facebook App Icon